Hela Studi utan inloggning

Det kan vara både tidsödande och frustrerande att hantera alla lösenord och inloggningsuppgifter till administrativa system eller tjänster på nätet. Särskilt som uppgifterna ofta måste ändras av säkerhetsskäl eller för att man byter skola.

Men det är snart historia inom skolans värld. Skolfederation har skapats för att ge lärare och elever en enda inloggning till alla system. Även Studi kommer inom kort att erbjuda den tjänsten.

Om du då vill använda verktyget så klickar du bara på Studi och kommer genast åt allt vårt material - förutsatt att du är inloggad på skolwebben.

Bakom kulisserna har skolans system då kontaktat Skolfederation som bekräftar att Studi är en betrodd läromedelsleverantör. Samtidigt får Studi en bekräftelse på skolans identitet.

Det här går blixtsnabbt och märks inte för användaren, som slipper göra en separat inloggning.

-Innan vi kan erbjuda den här tjänsten för samtliga användare måste vi göra en del tekniska anpassningar, säger Patrick Rundin, ansvarig för Studi.ses tekniska plattform. Det får vi göra i samarbete med några av kommunerna.

Den kommun som vill bli först med det här får gärna kontakta Patrick (patrick@studi.se).

Kommunen måste också vara ansluten till Skolfederation, vilket hälften av landets kommuner och skolhuvudmän redan är.

Komplexiteten med alla inloggningar är ju inget nytt problem. Så varför kommer först nu en lösning på problemet?

-Det krävs en kritisk massa av både leverantörer och användare för att utveckla en standard och en teknisk lösning, säger Patrick Rundin. Det tar också tid och kostar pengar, men nu har vi kommit dithän.