1. Promenera innan provet

Det är vetenskapligt bevisat att träning ger en minnes-boost och hjärnenergi.
En forskare säger att 20 minuters träning innan ett prov ökar din prestationsförmåga. Källa


2. Läs högt istället för att bara läsa. 

Även om du kan anses lite galen så testa! Du kommer att bli förvånad hur mycket mer du kommer ihåg när du säger det högt. Du kanske inte ska göra det i ett bibliotek men hitta en plats som passar för detta.
Det är 50% större chans att du kommer ihåg något om du läser det högt istället för att bara läsa det om och om igen. 

3. Belöna dig med godis.

Vem gillar inte godis? Det finns många olika sätt som du kan göra ett eget belöningssystem på när du pluggar. Hitta på ditt eget system. Här är ett exempel med gummibjörnar:

4. Ring en vän och förklara

Bästa sättet att kolla om du verkligen kan något är att försöka lära ut det till någon annan. Använd dig av ett yngre syskon eller en kompis för att förklara till exempel "Pythagoras sats". Om du inte kan få någon annan att lyssna på när du förklarar till exempel  så kan du alltid låta en hög med gosedjur lyssna. 

5. Be elever i klassen året över dig om förra årets prov

Att öva sig på frågor och svar från gamla prov kan få din hjärna att fånga upp informationen lättare. Försök att skapa en så provlik situation som möjligt. Sätt dig i köket och be någon i familjen dela ut provet till dig. Ingen lärare kan klaga på att då lånat gamla prov om du säger att det är vetenskapligt bevisat att det hjälper vi inlärning. 

Hittade du svaret?